Na een dag vol afspraken met bezichtigingen en taxaties zit ik in de auto op weg naar huis. Stilstaand voor het stoplicht draait de laatste bezichtiging zich als een film af in mijn hoofd en klinkt de vraag van de kijker nogmaals: “Een aankoopmakelaar? De makelaar van de verkoper regelt toch alles?” Vlak voordat het stoplicht op groen springt en ik gas geef neem ik mij voor om hier een artikel over te schrijven om de lezers meer duidelijkheid te geven.  

Een verkopend makelaar behartigt de belangen van zijn opdrachtgever, de verkopende partij. Deze wil het liefst een zo hoog mogelijk bedrag voor zijn woning, tegen de beste voorwaarden. Dit staat haaks op de taak van de aankoopmakelaar, namelijk het namens zijn opdrachtgever aankopen van de gewenste woning tegen de meest gunstige condities én met kennis van alle voor zijn opdrachtgever van belang zijnde zaken zoals funderingsproblematiek of geplande (nieuw)bouwontwikkelingen in de ‘achtertuin’. 

De verkoper van een woning heeft een meldingsplicht, maar voor de koper bestaat er ook een ‘onderzoeksplicht’. Dit houdt in dat vóór de aankoop er allerlei zaken die betrekking hebben op de betreffende woning gecheckt moeten zijn. Voor iemand die geen aannemer, jurist, milieukundige, accountant of gecertificeerd makelaar is, kan dit een grote brei aan informatie zijn met moeilijk begrijpbare taal in de vorm van bestemmingsplannen, milieuaspecten, juridische aspecten, bouwkundige staat, financiële situatie van de Vereniging van Eigenaren etc etc. Een aankoopmakelaar neemt deze zaken voor zijn opdrachtgever uit handen en weet wat er speelt in de markt waardoor u behoed wordt voor valkuilen en addertjes onder het gras met soms grote financiële gevolgen.  

Bent u van plan een woning te kopen, laat u dan goed informeren! 2M makelaars werkt als aankoopmakelaar op basis van het ‘No Cure No Pay’ principe. Wilt u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag! 

Met vriendelijke groet,
Bianca van den Berg
NVM Makelaar/Taxateur