Kent u dat gevoel dat u door de bomen het bos niet meer ziet?

Het nieuwe jaar komt er weer aan. Vaak betekent dit weer de nodige veranderingen. Zo kreeg ik de nieuwe polis voor de zorgverzekering weer in de bus. Ieder jaar is het weer afwachten wat er met de premie gaat gebeuren en wat er wel en niet wordt vergoed. 
Ook de woningmarkt is aan verandering onderhevig. Misschien heeft u wel plannen om een woning te kopen of verkopen. Maar wat wijzigt er volgend jaar allemaal?

 

Een paar belangrijke wijzigingen voor u op een rijtje:
- De maximale lening die in u 2018 mag afsluiten wordt aangepast naar 100% van de waarde van de woning. In 2017 was dit 101%. 

- Daarnaast komt de fiscale restschuldregeling te vervallen. Dit betekent dat de rente en kosten niet meer aftrekbaar zijn.

- Een positieve ontwikkeling is dat de NHG-grens stijgt van € 245.000,- naar € 265.000,-. Duurdere woningen komen dus in aanmerking voor Nationale Hypotheek Garantie. Niet alleen betaalt u dan een lagere hypotheekrente voor uw lening, maar heeft u ook gelijk een vangnet wanneer door onvoorziene omstandigheden de hypotheek niet meer kan worden betaald. 

- Investeert u in energiebesparende voorzieningen dan wordt de NHG-grens zelfs verhoogd naar 
€ 280.900,-. Dit extra leenbedrag kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing of zonnecellen. Ook dat draagt er aan bij dat de vaste lasten lager worden.

- Verder gaan tweeverdieners er volgend jaar op vooruit. Doordat het inkomen van de minstverdienende partner voor een groter deel mag worden meegenomen kan er een hoger bedrag geleend worden.

Kortom; er staat weer heel wat te veranderen. Heeft u plannen om te verhuizen? Laat u dan goed adviseren!

Met vriendelijke groet,
Nicolette Korevaar
Makelaar KRMT